Keuken zonder bovenkastjes: dit zijn de voordelen

Op het gebied van interieurdesign en woningrenovatie is er een opkomende keukentrend die steeds meer aandacht krijgt: de keuken zonder bovenkastjes. Maar waarom zijn mensen hier zo van gecharmeerd? En wat zijn nu precies de voordelen van zo’n keukenontwerp? In deze blog gaan we kijken naar de voordelen van keukens zonder bovenkastjes. Daarnaast lichten we toe waarom deze stijl steeds populairder wordt.

Waarom kiezen voor een keuken zonder bovenkastjes?

De keuze voor een keuken zonder bovenkastjes is niet alleen gebaseerd op hoe het eruitziet, maar ook op functionaliteit. Waarom mensen steeds vaker voor dit ontwerp kiezen heeft meerdere redenen. Zo is een van de grootste voordelen van een keuken zonder bovenkastjes het gevoel van ruimte. Zonder de onderbreking van bovenkasten lijkt de keuken groter en luchtiger. Dit is vooral voordelig in kleinere ruimtes waar elke vierkante centimeter telt. Daarnaast heeft u met keukens zonder bovenkastjes meer vrijheid om de indeling van uw keuken te personaliseren. U kunt kiezen voor open schappen, kunstwerken of gewoon een mooie tegelwand om de ruimte te accentueren. Vooral bij minimalistische interieurstijlen als een Scandinavische keukenstijl past een ontwerp zonder bovenkastjes erg goed.

Soorten keukens zonder bovenkastjes

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten keukens en bij elke soort horen andere voordelen van het weglaten van bovenkastjes. Wij hebben er een paar voor u uitgelicht:

Een lange keuken zonder bovenkastjes

Voor wie een lange, doorlopende keuken heeft, kan het weglaten van bovenkasten een wereld van verschil maken. De lange keuken zonder bovenkastjes benadrukt de lengte en creëert een gevoel van continuïteit. Ook zal de ruimte een stuk rustiger en minder vol voelen. Zonder bovenkasten kunt u dan kiezen voor een groter werkblad of extra onderkasten. Dit betekent meer ruimte om te koken en meer opslag voor uw keukenbenodigdheden.

Een rechte keuken zonder bovenkastjes

In een rechte keukenopstelling zorgen keukens zonder bovenkasten voor een strak en minimalistisch design. Deze stijl kan bijzonder goed werken in moderne en industriële interieurs. Met het ontbreken van bovenkasten is het schoonmaken van de keuken vaak eenvoudiger. Er zijn minder hoekjes en gaatjes waar vuil zich kan ophopen, wat het onderhoud vergemakkelijkt.

Een kleine keuken zonder bovenkastjes

Een kleine keuken kan snel vol en krap aanvoelen, vooral met bovenkastjes die de ruimte visueel beperken. Het weglaten van bovenkastjes in een kleine keuken heeft vooral als voordelen dat het ruimtelijker gaat voelen en er meer natuurlijk licht doorkomt. Daarnaast zijn open schappen en kastjes een leuke, speelse toevoeging, omdat ze zowel voor opslag als voor decoratie dienen. Lees ook onze blog met tips om een kleine keuken in te richten.

Een grote keuken zonder bovenkastjes

U zou denken dat in een grote keuken het weglaten van bovenkastjes de ruimte alleen maar groter laat aanvoelen, maar dat hoeft niet. Het kan juist een luxe en modern gevoel uitstralen. Een minimalistisch ontwerp kan namelijk zorgen voor een strakke en geordende look. Daarnaast kan een leuk behang met motief of andere wanddecoratie de ruimte sfeer geven. En wat dacht u van de mogelijkheid om grote ramen te installeren voor extra licht? U kunt er dus alle kanten mee uit.

Een hoekige keuken zonder bovenkastjes

Een hoekige keuken, vaak gezien in L-vormige of U-vormige ontwerpen, biedt een efficiënte indeling die optimaal gebruikmaakt van de beschikbare ruimte. Het weglaten van bovenkastjes kan hierbij diverse voordelen bieden, waaronder een gevoel van ruimtelijkheid en meer natuurlijk licht. Door de hoeken kan een keuken al snel kleiner voelen en bovenkastjes helpen dan niet mee. Door deze weg te laten krijgt u dan meer lichtinval en een beter overzicht van de ruimte.

Tips voor het inrichten van keukens zonder bovenkasten

Overweegt u om uw keuken zonder bovenkastjes in te richten? Dan hebben wij een aantal tips voor u:

  • Open schappen: overweeg open schappen om uw mooiste servies, glaswerk of keukenaccessoires tentoon te stellen. Dit zorgt niet alleen voor een decoratief element, maar is ook praktisch voor dagelijks gebruik. Zorg er wel voor dat de items regelmatig worden schoongemaakt om stofophoping te voorkomen.
  • Achterwand als eyecatcher: maak van de achterwand een statement. Gebruik opvallende tegels, een spatwand van roestvrij staal, natuursteen of zelfs een muurschildering. Dit kan een prachtige eyecatcher worden in de keuken.
  • Maximaliseer onderkast opslag: zonder bovenkastjes zult u meer gebruik moeten maken van de opslagruimte onder het aanrecht. Kies voor diepe lades en slimme opbergsystemen om al uw keukenspullen netjes en georganiseerd te houden.
  • Effectieve verlichting: zonder bovenkastjes om onderkastverlichting te verbergen, moet u creatief zijn met uw lichtoplossingen. Overweeg LED-strips onder de onderkasten, sfeervolle hanglampen of zelfs inbouwspots in het plafond.
  • Functionele decoraties: denk aan accessoires die zowel functioneel als decoratief zijn, zoals kruidenplantjes in mooie potten, een krijtbord voor boodschappen of het weekmenu, of een rek voor kookboeken. Maar ook hangende accessoires zoals een pannenrek aan het plafond of een magnetische messenstrip aan de muur zijn leuke toevoegingen.
  • Investeer in kwaliteitsapparatuur: zonder bovenkasten worden apparaten zoals de afzuigkap en de oven meer zichtbaar. Overweeg te investeren in design of hoogwaardige apparatuur die past bij de stijl van uw keuken.
  • Schakel een professional in: weet u niet zo goed hoe u een keuken zonder bovenkastjes het beste kunt indelen? Laat een professioneel keukenbedrijf dan helpen. Zij kunnen voor u een compleet ontwerp uittekenen. Zo krijgt u een beter beeld van hoe het eruit zou komen te zien.

Dus, of u nu kiest voor een lange keuken zonder bovenkastjes of een rechte keuken zonder bovenkastjes, er zijn duidelijke voordelen aan het hebben van keukens zonder bovenkasten. Naast het visuele aspect biedt het meer ruimte, flexibiliteit en gemak bij het onderhoud. Het is zeker de moeite waard om deze optie te overwegen bij het ontwerpen of renoveren van uw keuken. Op zoek naar nog meer keukentrends? Klik dan hier. Succes!

Interessant artikel? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Email
Print