Een kleine keuken inrichten: 15 tips

Bent u aan het denken om kleiner te gaan wonen? Wellicht uit noodzaak of omdat u gecharmeerd bent van kleinere huisjes? Dan is één van de ruimtes waar u mogelijk wat problemen gaat ervaren met inrichten toch wel de keuken. Een kleine keuken inrichten kan namelijk best een uitdaging zijn. Waar laat u alle spullen? En hoe zorgt u ervoor dat het er niet vol en rommelig uit gaat zien? Gelukkig kan een kleine keuken indelen ook voordelen met zich meebrengen. Het bevordert immers de creativiteit en zorgt ervoor dat u geen onnodige spullen gaat kopen en bewaren. U wilt immers elke centimeter van de ruimte optimaal benutten. Om u op weg te helpen hebben we in deze blog 15 tips verzameld.

Voordelen van een kleine keuken indelen

Goed uw kleine keuken indelen kent diverse voordelen. Zoals aangegeven stimuleert het de creativiteit en efficiëntie. U gaat namelijk bij een kleine smalle keuken inrichten bewuster nadenken over spullen die u wel en niet nodig heeft. Hierdoor ontstaat er vaak een georganiseerd en overzichtelijk geheel, wat het koken en opruimen makkelijker maakt. Zo bespaart u ook nog eens een hoop tijd, omdat alles binnen handbereik is. Daarnaast kan een goed ingedeelde kleine keuken bijdragen aan een knusse, gezellige sfeer in huis. Ben daarom niet bang om ook met wat kleur te werken. Subtiele kleuren als taupe in uw keuken kunnen al een groot verschil maken.

Kleine keuken inspiratie tips

We geven u graag wat kleine keuken inspiratie, zodat u deze optimaal kunt inrichten.

 1. Benut verticale ruimte: bij een kleine keuken inrichten vergeten we vaak de waarde van de ruimte boven ons. Hang planken op tot aan het plafond, of gebruik hoge keukenkastjes.
 2. Optimaliseer de hoekjes: een slimme manier van een kleine keuken indelen is door de hoekjes te benutten. Denk aan draaiplateaus of hoekkastjes die naar buiten komen wanneer u ze opent.
 3. Helder kleurgebruik: lichte kleuren, zoals wit of pasteltinten, laten een ruimte groter lijken. Overweeg ook een glanzende afwerking voor de keukenkastjes, dit reflecteert licht waardoor de keuken ruimer oogt. En denk ook goed na over welke keukenvloer bij uw stijl en keuken past.
 4. Gebruik multifunctionele meubels: een opklapbare tafel of een kookeiland met opbergruimte eronder zijn perfect voor de kleine keuken.
 5. Minimaliseer: hoe minder spullen, hoe ruimtelijker het oogt. Kies alleen voor essentiële apparaten en accessoires.
 6. Open planken: open planken geven een gevoel van ruimte. Ze bieden ook de perfecte gelegenheid voor wat kleine keuken inspiratie door uw mooiste servies of potten te laten zien.
 7. Slimme opbergoplossingen: denk aan magnetische messenstrips, rekken aan de binnenkant van kastdeurtjes of een pannenrek aan het plafond.
 8. Overweeg een mobiel kookeiland: een mobiel kookeiland kan naar wens worden verplaatst. Ideaal voor flexibiliteit in een kleine keukenindeling. Lees hier meer over het plaatsen van een kookeiland in een smalle ruimte.
 9. Gebruik spiegels: deze laten een ruimte groter lijken. Overweeg bijvoorbeeld een spiegelende achterwand.
 10. Zorg voor voldoende licht: een goed verlichte ruimte voelt altijd ruimer. Gebruik verlichting voor onder de kast of installeer spotjes.
 11. Verdeel en heers: bij een kleine smalle keuken inrichten kan het helpen om de keuken in zones te verdelen. Een zone voor koken, een voor afwassen en een voor voorbereiding bijvoorbeeld.
 12. Kies voor een diepe gootsteen: een diepe gootsteen betekent dat er meer in past – handig als u niet direct de afwas kunt doen.
 13. Geïntegreerde apparaten: kies waar mogelijk voor apparaten die geïntegreerd kunnen worden in de keukenkastjes. Dit zorgt voor een strakke look en bespaart ruimte.
 14. Benut de ruimte onder de keukenkastjes: dit is vaak verloren ruimte. Installeer bijvoorbeeld lades om potten en pannen op te bergen.
 15. Houd het geordend: een rommelige keuken oogt kleiner. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte en houd het aanrecht zo leeg mogelijk.

Kleine smalle keuken inrichten

Inrichten is balanceren. Balanceren tussen functionaliteit en stijl, tussen ruimte en behoeften. Een kleine smalle keuken inrichten vraagt misschien om wat meer denkwerk, maar met bovenstaande tips komt u een heel eind. Het belangrijkste om te onthouden is dat zelfs de kleinste ruimtes met wat creativiteit en organisatie omgetoverd kunnen worden tot prachtige, functionele plekken. U kunt dus van elke keuken uw eigen, gezellige plekje maken. Vergeet daarom vooral niet om uw eigen stijl al leidraad te houden. Houdt u bijvoorbeeld van de Scandinavische stijl of juist liever wat landelijker? Hou hier rekening mee bij het indelen en uitzoeken! En weet u toch niet helemaal hoe u dit allemaal zelf het beste aanpakt? Ga dan eens op bezoek bij een professioneel keukenbedrijf. Zij kunnen u gericht advies geven en ervoor zorgen dat u uw kleine keuken perfect kunt indelen.

Dus, ga vandaag nog aan de slag en ga uw kleine keuken inrichten zoals u dat zelf wilt. Succes!

Interessant artikel? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Email
Print