Scandinavische keuken: uw stijl?

Houdt u van neutrale kleuren en materialen, gecombineerd met een minimalistisch interieur? In dat geval is een Scandinavische keuken precies waar u naar op zoek bent! In deze blog leest u alles over een keuken in Scandinavische stijl: wat houdt het in en welke verschillende varianten bestaan er? Lees snel verder.

Wat is een Scandinavische keuken?

Denken we aan de Scandinavische keuken, dan hebben we het voornamelijk over de populaire gerechten zoals smörrebröd en kottbullar. In het algemeen wordt het gekenmerkt door eenvoudige, smaakvolle en verse ingrediënten. Hetzelfde zien we terugkomen bij keukens in Scandinavische stijl. Deze stijl wordt namelijk geïnspireerd op de eenvoudige en minimalistische levensstijl van de Scandinavische landen. In de keuken vertaalt zich dit naar een minimalistisch ontwerp met strakke lijnen, neutrale kleuren en natuurlijke materialen zoals hout en steen.

De keukens zijn vaak open en licht, waardoor er een gevoel van ruimte wordt gecreëerd. Daarnaast is het kleurenpalet vrij neutraal en rustig, denk hierbij aan wit, grijs en beige tinten. Ook is de Scandinavische keuken geïnspireerd door duurzaamheid en respect voor de natuur. Zodoende wordt er vaak gebruik gemaakt van gerecyclede en natuurlijke materialen. Het liefst wordt er nog gekozen voor energiezuinige apparaten en verlichting om de ecologische voetafdruk te verminderen. Dit maakt deze stijl een tijdloze klassieker, die in ieder interieur past.

De oorsprong van de Scandinavische stijl

Wanneer u kiest voor een keuken in Scandinavische stijl, betekent dit echter niet dat alle onderdelen uit Scandinavië komen. Wél is de stijl gebaseerd op de levensstijl in deze landen. In 1930 zorgde de tentoonstelling ‘Scandinavian Design’ in Stockholm voor een boost van de opkomst van deze interieur stijl. Tijdens de tentoonstelling werden alle nieuwe ontwerpen uit Scandinavië getoond, wat niet veel later de hele wereld rondging. De populariteit ontstond doordat de stijl functioneel oogde, maar tegelijkertijd ook gezellig.

Verschillende soorten Scandinavische keukens

Een keuken in Scandinavische stijl straalt vaak ruimtelijkheid uit aangezien het regelmatig te zien is als open keuken. Denk hierbij aan een hoekkeuken, U-keuken of T-keuken opstellingen die ideaal zijn voor lichte en Scandinavische keukens. Met deze opstellingen creëert u veel werk- en opbergplek, terwijl de keuken niet overheerst in de ruimte. Zo zijn er nog een aantal veelvoorkomende stijlen.

Scandinavische keuken met tegels

In eerste instantie klinkt het oubollig om tegels te verwerken in uw keuken; toch is het terug van weggeweest. Tegels zijn dé manier om het geheel een stuk gezellig te maken. In Scandinavische keukens zien we vaker de metrotegel – een langwerpige en strakke tegel –  terugkomen. Deze tegels zijn vaak in wit, maar ook in lichtgroen terug te zien. Wilt u een speelser effect creëren? Zet de tegels dan in een visgraatpatroon. Verder kunt u de keuken makkelijk combineren met bijvoorbeeld witte kastjes en een houten werkblad. Hout blijft een must have bij deze stijl.

Scandinavische keuken van hout

Zoals eerder benoemd is hout vrijwel onmisbaar in een Scandinavische keuken. Voornamelijk zien we licht hout terugkomen, aangezien dat bijdraagt aan de lichte en minimalistische uitstraling van het interieur. Vaak wordt wit, grijs en hout met elkaar gecombineerd. Het hout kan verwerkt worden in de kastjes, maar ook in het werkblad: u heeft volop de keus. Houd er wel rekening mee dat de Scandinavische stijl keuken bestaat uit lange dressoirs, zonder bovenkasten. Op deze manier wordt de ruimte gewaarborgd en gestreefd naar een minimalistisch effect. Andere materialen die terugkomen zijn marmer, wol, bouclé, katoen en riet. Lees hier hoe u marmer nog kunt toepassen in delen van het interieur.

Accessoires voor de finishing touch

Ongeacht of het een minimalistische stijl is of niet, toch mogen enkele accessoires niet ontbreken in een Scandinavische stijl keuken. Planten maken de stijl namelijk compleet: voeg kleur en leven toe aan de keuken. Kies bij voorbaat voor planten die weinig onderhoud nodig hebben zoals vetplanten en cactussen. Daarnaast is juiste verlichting ontzettend belangrijk voor een warme sfeer. Laat de natuurlijke materialen zoals hout en glas terugkomen in eenvoudige voorwerpen: that’s it. Vaak zien we hanglampen boven de eettafel of het keukeneiland voor de finishing touch.

Oftewel, denken we aan een deze Nordic stijl, dan denken we aan veel licht, neutrale kleuren en natuurlijke materialen. Onmisbaar in ieder interieur!

Interessant artikel? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Email
Print