Uw bijkeuken inrichten: de beste tips

Bij het inrichten van een keuken wordt er één ding vaak over het hoofd gezien: de bijkeuken. Voor veel mensen is het een soort rommelhok waar alle spullen worden opgeslagen die niet in de keuken passen. Dit is natuurlijk zonde, want een efficiënte inrichting kan u veel ruimte besparen én voorkomen dat het een rommelhok wordt. Maar hoe pakt u een bijkeuken inrichten dan precies aan? Wij geven u de beste tips en bijkeuken inspiratie zodat u het maximale uit deze extra ruimte kunt halen.  

De basis van een bijkeuken inrichten

Laten we beginnen met de basis. Voordat u uw bijkeuken gaat inrichten is het namelijk goed om over een aantal zaken na te denken:

Tip 1. Bepaal het doel

Voordat u uw bijkeuken gaat inrichten, is het belangrijk om na te denken over wat u precies in deze ruimte wilt doen. Wordt het een plek voor het wassen en drogen van kleding, extra opslag voor uw keukenspullen, of misschien een combinatie van beide? Kortom, uw bijkeuken inrichting begint met het helder hebben van de functie(s).

Tip 2. Benut de ruimte optimaal

In een bijkeuken, groot of klein, is de ruimte vaak toch beperkt. Het is daarom belangrijk om slimme opbergoplossingen te gebruiken. Denk aan hoge kasten, planken aan de muur en misschien zelfs opbergoplossingen die u kunt verbergen achter schuifdeuren. Dit bespaart ook weer ruimte en oogt netter.

Bijkeuken inspiratie voor elk formaat

Wat het formaat van uw bijkeuken ook is, er is altijd wel een manier om deze handig in te richten. Daarom hebben we wat bijkeuken inspiratie tips voor u.

Tip 3. Wees creatief als u een kleine bijkeuken gaat inrichten

Een kleine bijkeuken inrichten vergt nou eenmaal wat meer creativiteit dan een groter formaat. Maak daarom slim gebruik van elke centimeter door te kiezen voor multifunctionele meubels en accessoires. Een uitklapbare strijkplank, die aan de muur wordt bevestigd, kan een uitkomst zijn. Ook zijn er wasmachines en drogers die u boven elkaar kunt plaatsen, waardoor u vloerruimte bespaart.

Tip 4. Durf groots te denken bij een grote bijkeuken

Meer ruimte betekent meer mogelijkheden. Overweeg bijvoorbeeld een extra diepvries of een tweede koelkast voor als u groot inkoopt of kookt voor feestjes. Een groot werkblad is ook ideaal voor klusjes zoals het oppotten van planten of het klaarmaken van grotere hoeveelheden eten. Lees ook onze blog over welk werkblad het beste past bij een groene keuken. Wellicht haalt u daar ook nog extra bijkeuken inspiratie uit!

Slimme opbergoplossingen voor uw bijkeuken inrichting

Ongeacht het formaat is het zoals gezegd een goed idee om te kiezen voor slimme opbergoplossingen. Met deze tips kan het niet meer fout gaan:

Tip 5. Kies voor makkelijk opbergen en ordenen

Goede opbergoplossingen zijn de sleutel tot een nette bijkeuken. Gebruik doorzichtige opbergdozen om in één oogopslag te zien wat erin zit. Plak labels waar nodig voor extra overzicht. Hangende systemen voor bezems, moppen en andere schoonmaakspullen zijn ook ideaal, want ze houden de vloer vrij en de spullen geordend.

Tip 6. Benut de kracht van modulaire opbergsystemen

Modulaire opbergsystemen zijn zeer geschikt voor de bijkeuken inrichting, omdat ze mee kunnen groeien met uw behoeften. Kies voor rekken en kasten die u naar wens kunt aanpassen en uitbreiden. Zo zit u niet gebonden aan één inrichting, die na een paar jaar wellicht niet handig meer is. Dit is ook een goed idee als u bijvoorbeeld houdt van afwisseling en kijkt naar de laatste keukentrends.

Extra tip: combineer functionaliteit met stijl

Uw bijkeuken hoeft niet alleen functioneel te zijn; het kan ook een stijlvolle ruimte worden die aansluit bij de rest van uw huis. Vooral als dit een open ruimte is die vanuit de keuken zichtbaar is, kan dit een handig zijn. Gebruik daarom kleuren en materialen die passen bij uw persoonlijke smaak en de stijl van uw woning. Een frisse verflaag, wat planten of kunst aan de muur kunnen de ruimte al enorm opfleuren. Zo wordt het in feite een onderdeel van uw keuken in plaats van een geheel aparte ruimte. Heeft u bijvoorbeeld een zwart-witte keuken? Trek dit thema dan door in uw bijkeuken inrichting voor een mooi geheel. Of pas het toe aan het koffiehoekje in je keuken.

Praktische tips voor de perfecte bijkeuken inrichten

  • Vergeet de verlichting niet: zorg voor goede, heldere verlichting. Dit is vooral belangrijk in een ruimte waar u mogelijk te maken heeft met taken waarbij licht van belang is. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van vlekken uit kleding, het lezen van was etiketten of het voorbereiden van eten.
  • Denk aan de luchtstroming: goede ventilatie is van belang, vooral als uw bijkeuken ook dient als wasruimte of plek waar bijvoorbeeld uw frituurpan staat. Dit helpt om vocht en geurtjes te verminderen.
  • Maak het persoonlijk: zorg ervoor dat de ruimte ook enkele persoonlijke touches heeft, zodat het past bij de rest van het huis. U zult er immers best wat tijd doorbrengen en dan is het fijn als het een gezellige ruimte is.
  • Houd schoonmaakspullen binnen handbereik: organiseer uw schoonmaakspullen op een manier dat de meest gebruikte items gemakkelijk te pakken zijn.
  • Veiligheid eerst: als u chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen in uw bijkeuken bewaart, waaronder ook uw schoonmaakspullen, zorg er dan voor dat deze veilig zijn opgeborgen. Bewaar ze hoog en buiten het bereik van kinderen en huisdieren om ongelukken te voorkomen.

Aandacht besteden aan uw bijkeuken inrichten kan dus een dankbare taak zijn. Een die niet alleen zorgt voor een efficiënter gebruik van de ruimte, maar ook voor meer uitstraling. Met bovenstaande tips kunt u hopelijk aan de slag. Veel succes!

Interessant artikel? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Email
Print